U današnjem svijetu jeftine plastike, potrošne robe, galopirajućeg razvoja elektronike zaista je teško pronaći poklon za dijete koje od baka i djedova, rodbine i prijatelja dobije baš sve. Budite iskreni sami sa sobom i preračunajte materijalnu vrijednost igračaka s kojima se vaše dijete više ne igra ili se uopće nije igralo, odjeće koju nije ni nosilo, raznih elektroničkih gadgeta koji mu zapravo niti nisu trebali u životu. Ali iskreno to učinite! Plastični autić od par kuna isto stavite u računicu, odlomljeni dio neke igračke za koji vam nedostaje drugi dio isto tako stavite u sumu jer i ta igračka je bila plaćena… Ne varajte, pošteno odigrajte ovu igru!

Da, da, slobodno padnite u nesvijest nakon zbrajanja. Popijte vodu sa šećerom, jednu ljutu, neki lijek, što god vam pomaže. Cifra je da ti pamet stane, zar ne?

A sada vas molim za nekoliko trenutaka vaše pažnje kako bih vam pokazala što ste sve mogli s tom cifrom napraviti. Mogli ste kreirati zajedničke obiteljske uspomene koje vrijede kao da ste kupili cijeli svemir. Naš najdraži tzv. citybreak grad je London. Prirastao nam je srcu slučajno. The Batman of the family je gledao neki film s tatom i vidio The London Eye. Opčinjen je bio s njime tjednima. Pričao je prijateljima, ostatku obitelji…i kakva bih ja bila majka da mu ne ispunim takvu želju. Ta nije poželio komad jeftine plastike, poželio je – putovanje!

‘Ajmo prvo riješiti velike stavke!

Avio karte imaju svoje najviše cijene od kojih krećete. Pratite kretanje cijena, pogledajte u kojem mjesecu je najpovoljnije putovati i sve što nađete između – bravo za vas! Iz Zagreba i Ljubljane su oko 90€ pa idu prema dolje. Iz Zadra su 80€, pa idu prema dolje. Iz Pule su 60€. Iz Venecije i Beograda 50€. Iz Budimpešte su 40€. Ovisno gdje živite možete pronaći i aerodrom i cijenu koja vam odgovara. Morate biti fleksibilni oko datuma, vremena leta i aerodroma na koji ćete sletjeti u Londonu. Kako do ovih gradova? Isto tako znamo ljude koji su do Londona i nazad stigli za 19€, da avionom, a i one koji su iz Londona skočili na Ibizu za 3€ isto tako avionom.

Ok, karte smo riješili, smještaj je druga velika stavka. Booking.com i airbnb.com su naše omiljene lokacije od kojih krećemo. I opet vrijedi pravilo, ako ste dosta fleksibilni cijena će padati. Svaki naš posjet Londonu je bio vrlo ugodan za džep jer smo spavali dalje od centra i koristili underground koji je i tako doživljaj za dijete, a jedan dan smo išli i “onim cool crvenim busom” i morali sjediti na katu jer to je tek pravi pravcati užitak. Ukoliko nikako ne želite u javni prijevoz (što je veliki gubitak, ako ga ne isprobate u Londonu) na booking-u za četveročlanu obitelj možete pronaći sobe u Westminsteru ispod 200€ za 5 dana, a na airbnb-u cijeli stan za 150€ u blizini British Museuma. Da vam preračunam po osobi i danu to ispada 10€ i 7,5€. Sada se vratite na onu gornju cifru koju ste dobili nakon popisivanja stvari u dječjoj sobi koje se ne koriste ili se nisu ni koristile.

Sljedeća velika stavka su hrana i piće. Uz hrpe pubova i restorančića s nacionalnim kuhinjama, te Lidla na svakom koraku zaista nema potrebe za panikom da ćete biti gladni i da će vam biti skupo. Uživat ćete u kineskoj, meksičkoj, indijskoj kuhinji…i da ne zaboravimo obavezan fish&chips koji zaista košta skoro ništa. London je poznat po nacionalnim kuhinjama cijelog svijeta. Isprobajte ih sve!

Kada smo teži dio riješili možemo prijeći na ugodniji dio.

Zašto baš London?

Lako je (i jeftino!) dostupan iz Hrvatske. 

Kretanje po gradu je izuzetno lako.

Povijest zemlje je zanimljiva i klincima dostupna.

Većina najvećih i najzanimljivijih muzeja je besplatna. O da, dobro ste pročitali!

Ljudi su divni i susretljivi.

Fine hrane ima na svakom koraku.

Pivo je u pubovima.

Stvorit ćete obiteljske uspomene koje nemaju cijenu.

Mi smo, do sada, London vidjeli u božićnom i proljetnom ugođaju u vrijeme školskih praznika. I uvijek smo bili oduševljeni dušom grada i osjećajem koji vas nosi još dugo nakon povratka. Kada idete s mladunčadi uvijek brinete hoćete li naći dovoljno sadržaja da budu zabavljeni, a i da vi vidite vaše interesne točke. U Londonu nema straha! Uvijek ima sadržaja i baš uvijek ćete pronaći nešto za sve dobne skupine. Naš prvi posjet Londonu smo mladunac i ja obavili sami, na sveopće zgražanje obitelji da “ja sama idem sa sedmogodišnjakom na tako dalek put”. Mi smo se sjajno proveli i uvijek bih ponovila London i s puno mlađim djetetom, a drugi put smo poveli i tatu i prijatelje.

London EyeOno što s djecom nikako ne smijete propusti je naravno The London Eye. Tu cijena nije nimalo ugodna, ali isplati se svake funte za onaj oduševljeni uzdah djeteta koje sa širom otvorenim očima gleda svijet iz ptičje perspektive. Oni koji me dobro poznaju, znaju da putujem zbog The trenutka. E pa ovo je bio jedan od tih trenutaka koji zauvijek ostavi trag na srcu, a oči uvijek zasuze kada ga se sjetim. Kada vidite i osjetite najiskrenije i čisto uzbuđenje vlastitog djeteta svijet oko vas više ne postoji i počinjete živjeti i planirati stvari da to što češće doživite.

U neposrednoj blizini London Eye se nalazi Sea Life London Aquarium koji isto tako nije ugodne cijene, ali vratimo se na iznos s početka ovog teksta. I dalje vam se čini puno? 🙂 Do sada smo posjetili Sea Life u Lisabonu, dva puta u Melbourne i ovaj u Londonu. Apsolutno se isplati! Karte za atrakcije kupujte online, pa ćete u paketima dobiti i popuste. Što sitnije mladunče, to veći popust! Ovo je dobra lokacija kada najave kišu jer taman taj dio ćete provesti u akvariju. Iako je London poznat po kiši, mi smo ju prvi put doživjeli kao petnaest minutni pljusak, a drugi put se samo snježić malo pokazao. 

Ono što nikako i apsolutno ne smijete propustiti je naravno Natural History Museum koji je besplatan, a apsolutno spektakularan. Najomiljeniji muzej našeg djeteta od svih koje je ikada posjetio, a stvarno ih je posjetio po cijelom svijetu. Kada smo išli drugi put morala sam svečano obećati da ću cijeli dan u planu puta predvidjeti samo za taj muzej, da ćemo ujutro prvi stati u red i da neću cviliti da moramo van do zadnje minute prije zatvaranja. Isto savjetujem i vama. Muzej je ogroman i prezanimljiv. Hrane ima unutra, a u podrumu imaju prostor s drvenim stolovima i klupama gdje možete slobodno konzumirati i svoju hranu, a imaju i malo igralište za sitnije klince. Stvarno se isplati odvojiti cijeli dan i napraviti plan posjete po muzejskim odjelima jer pitanje je hoćete li zaista sve i stići. I stvarno će vam trebati cijeli dan. Ako imate dijete koje je teško zainteresirati onda je ovo pravo mjesto za vas. Naš prvi posjet se poklopio s praznicima klinaca u Londonu i već na samom ulazu, dok smo stajali u redu, nas je zabavljao muzejski animator odjeven kao Indiana Jones. Matija je dobio “putovnicu” i mapu i morao je pratiti upute iz putovnice i skupiti žigiće nakon naučenih pojmova i riješenih zagonetki. I to sve na engleskom uz pomoć animatora koji su mu pomagali u samom muzeju. Kada sam ga napokon odobrovoljila da sjednemo nešto pojesti (i da popijem kavu kako bih ga mogla stizati po hodnicima 🙂 ) rekao je da mu je “Ovo najbolji dan u životu! Ikada!”. I opet se dogodio The trenutak. On je odjurio u novu pustolovinu, a ja sam ostala suznih očiju od ganuća. Sjećam se da me je jedna mama skužila i pitala “His first time in the Museum?”, kada sam kimnula glavom da mi glas ne pukne, odgovorila je: “You know that you’ll come back many times after this?”. I danas kada ga pitate kamo bi želio putovati i što bi od putovanja želio ponoviti kao iz puške će spomenuti ovaj muzej.

Muzej koji ga je isto tako oduševio je Science Museum. Tijekom školovanja dijete će učiti o tehnologiji, kemiji, vlastitom tijelu, o transportu, o putovanju u svemir, o umjetnosti, o industrijskoj revoluciji…ovdje će učiti iskustveno. Nešto čega nam u hrvatskom školstvu kronično nedostaje. Zaboravite na muzeje u koje su nas vodili sa školom kada smo mi bili njihove dobi. Zaboravite na to da moraju biti tiho i držati ruke na leđima kako smo mi to morali. Ovdje klinci jurcaju hodnicima, sve je interaktivno i njima dostupno. Sve je podređeno učenju. Učenju na način u kojem djeca uživaju. I da ne zaboravim najvažniji dio – imaju suvenirnicu. Za sve one koji moraju nešto kupiti i s nekakvim suvenirom se vratiti doma. Obavezno navratite i predvidite vrijeme za odabir suvenira jer za nevelike novce možete kupiti funkcionalni mikroskopčić za malog istraživača, kapu za vlakovođu za malog Sheldona, set za komunikaciju Morseovim kodom za budućeg kriptografa, setove za igru sa solarnom energijom, pa čak i mikrobit. Što god da vaše dijete iz ove suvenirnice poželi nećete moći reći “ne” jer zaista je sve zabavno i edukativno.

Sljedeći muzej kojega ne smijete propustiti je The British Museum jer “tamo žive prave mumije”. I naravno, besplatan je. Naš glavni razlog su bile mumije s kojima je Matija u to vrijeme bio opčinjen. Muzej nudi puno, puno više, ali možete ući i pogledati nešto od posebnog interesa vašeg djeteta jer zaista nećete sve stići. Britanci su bili veliki kolonizatori i smatrali su da je sve gdje su kolonisti njihovo, pa su eksponate dovlačili doma. Ne smatram da je to u redu, ali dok ne stignete obići cijeli svijet muzeji su idealno mjesto za steći dojam o puno kutaka zemaljske kugle na jednom mjestu.

Hoćete li u svoj posjet uspjeti ugurati Tate Modern muzej moderne umjetnosti, hoćete li stići ući u National Gallery i posjetiti Van Gogha, da Vincia, Botticellia, i Renoira, hoćete li ukrasti vrijeme prije samog aviona i otrčati u Victoria and Albert Museum kako biste vidjeli razvoj mode, namještaja, fotografije, nakita, skulptura i slika kroz povijest ovisi samo o vama. I ponavljam sve nabrojano je besplatno. Može li bolje od toga?

Ako u Londonu ostajete više dana i spremni ste izdvojiti nešto novaca možete ugurati obilazak Warner Bros. Studio za ljubitelje Harrya Pottera, Tower of London kako bi se divili kraljevskim draguljima uz ostale atrakcije koje se tu nalaze, Madame Tussauds muzej voštanih figura, The London Dungeon ako se želite ukakati od straha, London Zoo u kojem imate cjelodnevne radionice za mladunčad (i vašu, i stanovnika zoološkog vrta), Royal Observatory kako biste preskakali preko nultog meridijana ili uživali u predstavi u planetariju i još mnogo, mnogo toga. 

U London možete doći na dva ili tri dana ili na dva ili tri tjedna i stalno ćete biti zabavljeni jer sam grad stalno živi. Da ovaj članak ne postane predug samo na brzinu ću spomenuti ulične performere i obalu Temze na kojoj možete satima sjediti sa šećernom vunom i promatrati svijet oko sebe. I baš nikada vam neće biti dosadno i baš nikada nećete stići u Londonu obići sve što želite. To je grad koji stalno živi i stalno pruža zabavu onima koji su spremni uživati.

Sretan vam put i javite nam vaše dojmove!

Galerija slika