Tesla model 3 Test Drive – Zagreb

Odavno, ali zaista odavno gledam Teslu i razmišljam kako bih mogao doći do tog čuda tehnike.

Do nedavno sam samo klikao po tesla.com i tražio države koje imaju volan na pravoj strani, a internetska stranica im je na engleskom jeziku. Srećom, dok ovo pišem to više nije problem jer sada imamo i hrvatsko izdanje. Naime, Tesla je i službeno u Hrvatskoj!

Naravno da smo prvom prilikom otišli u shop koji se nalazi u Avenue Mallu. Uvjeravam sam sebe da idem tamo samo vidjeti auto, a ako bude moguće tražiti (dobro zahtijevati) test vožnju. U pratnji nasljednika dolazim s oduševljenjem i ipak dogovaramo test vožnju čim bude dostupna. U tom trenutku niti ne razmišljam o ideji kupnje autu (dobro razmišljam jer je naš već star i trebamo neki novi).

Nakon nekog vremena javljaju se iz Tesle i konačno dobivamo test vožnju. Odrađujemo obaveznu papirologiju, krećemo do auta i slijedi prvo iznenađenje. Srdačni i vrlo informirani djelatnik Branimir ide s nama, sjeda u auto i objašnjava nam osnove vožnje. Daje nam ključ odnosno karticu i kaže “Ja ne idem s vama. Idete sami!”. Prvo pomisliš da je skrivena kamera, onda pomisliš da je samo jedna u nizu njegovih šala, a onda skontaš da fakat govori istinu. Ozbiljno!?! Da, ozbiljno.

Bio sam na dosta testnih vožnji prije kupnje svih svojih automobila, i nikada me nisu pustili samoga u grad. No u ovom slučaju dali su mi najskuplji auto do sada da ga sami provozamo. Oduševljen sam načinom poslovanja i povjerenja u kupce.

Nažalost auto smo uzeli u 17 sati i gužva na cestama oko grada je bila nesnosna za bilo kakvo vozno testiranje ovog auta, ali zato smo isprobali sve opcije koje se nude u gradskoj vožnji i besprijekorne su. Na kraju smo završili kod IKEA-e, napravili krug i vratili se nazad gdje smo krenuli što je bilo taman dovoljno da se oboje totalno oduševimo.

Svoje oduševljenje detaljno po stavkama neću sada pisati, jer bi predugo trajalo i tko bi to čitao. Auto sa svim svojim funkcijama je super i više od toga.

Detalje možete vidjeti u priloženom videu. Nadam se skorom dobitku na lotu da mogu bez razmišljanja otići i kupiti ga. Mislim da vrijedi tih novaca. Svakog uloženog centa.

Nekoliko detalja o testiranom autu. Bio je to Tesla Model 3. Preformance verzija.

567km doseg (WLTP)

261km/h najveća brzina

3,3s 0-100 km/h

Koliko sam uspio izračunati cijena za 100 km u ovakvom autu je 8-15 kuna (ovisno o tarifi punjenja), no trenutno je čak i jeftinija jer većina punionica je besplatna. Izračun je za punjenje na kućnoj utičnici.

Model o kojem razmišljam je LR ili Long Range koji ima sljedeće karakteristike:

580km doseg (WLTP)

233km/h najveća brzina

4,4s  0-100 km/h

Nadam se uskoro s mojim tablicama…