Što sve Leskar nudi?

 Ako dolazite kao par

Dobro došli u raj na zemlji

Neovisno jeste li u kućici ili šatoru uživat ćete. U kampu nema struje, nema TV-a, signal je ok, ali morate čuvati bateriju na mobitelu i sve to će vas usmjeriti jedno na drugo. Ponesite šampanjac ili neko drugo omiljeno piće, zavalite se preko dana na slapove i prirodnu masažu – i uživajte. Ili se samo izvalite na travu. Ne znam što Ante radi s tom travom, je’l joj pjeva ili tepa, ali zaista je posebno mekana i ugodna. Udahnite miris zemlje jer tamo zemlja zaista miriši i aktivira posebno maštovite dijelove mozga. Ugasit će vam se centri za stres, a aktivirati primarni centri za prehranom i reprodukcijom 🙂
Logični slijed je da ćete kroz koju godinu doći s klincima, pa ‘ajmo malo i o tome.

 Ako dolazite s bebom

Photo by Thgusstavo Santana

Najmlađa meni poznata beba koja je bila u kampu je imala svega 3 tjedna. Super je što je ekipa u kampu cool i uvijek će se naći dodatni par ruku za držanje mirisnog klupka da mama može odahnuti. Sjećam se da je već spomenuti malac od tri tjedna spavao u mom krilu na molu dok su mama i tata sa starijim djetetom bili u kanuu.
Voda Mrežnice je toliko čista da u prevruće dane možete kupati i sitne bebice jer ima i dovoljno hlada. Ugrijte vodu u nekom napuhancu i uživajte.
Ako dojite onda nemate brige s prehranom jer hrana je uvijek tu. Ako koristite alternativni način hranjenja tržište danas nudi pregršt pomoći od termosica do solarnih grijača i sl., a prokuhati vodu možete i na vatri ili malom kuhalu.
Ono što je pouzdano je da ćete ovdje spavati i vi i beba jer svježi zrak omami i odrasle i kikiće.

Ako dolazite s todlerom ili mlađim djetetom

Mrežnica vrvi životom i cijeli dan ćete imati „posla“. Uz sam mol žive kornjačice koje povremeno hrabro isplivaju van. Labud Jura i njegovi frendići su već udomaćena ekipa. Mama patka s pačićima obično sjedi na vrhu otočića koji se nalazi baš pred kampom. Ribice se stalno motaju od plićaka do dubine. Ukoliko ste u kampu oko Ivanjske noći očekujte mnoštvo krijesnica.
I sad iskreno. Gdje dijete može doživjeti ovoliku bioraznolikost i imati ovoliko zabave cijeli dan?

 

Ako dolazite sa starijim djetetom/tinejdžerom

Prvo pravilo je – povedite im društvo. U kampu postoji uređeni teren za odbojku na pijesku. Mogu otići u pravu avanturu s kanuom ili ih pošaljite da pronađu drva za večernju vatru. Imaju SUP-ove za nepresušnu zabavu. Nogomet je uvijek opcija, kao i badminton. Čak i ako zaboravite loptu i rekete uvijek se u kampu nađu. Na slapovima i kod starog mlina mogu potrošiti sate istražujući. Recite im da u šumi na drugoj obali mogu pronaći kupine i opet nećete znati za njih neko vrijeme (šalimo se, klinci su uvijek toliko glasni i uzbuđeni da ćete ih čuti dok sjedite i čitate knjigu u ležaljci u kampu).
Vjerujte nam na riječ da se neće ni sjetiti pogledati na ekrane elektronike jer će toliko biti zaokupljeni događanjem oko sebe. Znat ćete da postoje tek kada ogladne.
I najvažnije od svega je da znaju plivati, a vi ne paničarite. To je priroda od koje smo se otuđili, ali kada im se da sloboda djeca znaju uživati i jako brzo nađu zabavu.
Ukoliko ste tu nekoliko dana i „sve im je dosadno“ možete skoknuti do Karlovca do Aquatike – slatkovodnog akvarija ili zajedno odite na planinarenje na Vinicu kod Duge Rese.

Ako dolazite kao penzioneri

Dobrodošli! Nama osobno su to najdraži kamperi jer uvijek imate najsmješnije i najdivnije priče uz vatru. Uvijek najviše savjeta možemo naučiti od vas. Hvala vam zbog toga.

Ako dolazite s psom/psima

Najstariji nama poznati pas koji je došao u kamp je bio naš osamnaestogodišnjak. 🙂
Važno je da dobro poznajete svog psa i njegove navike. Hranu držite na sigurnom i zatvorenu zbog drugih pasa u kampu, ne dramite ako popije vodu iz Mrežnice jer je rijeka toliko čista da prokuhanu i vi možete koristiti za kavu i čaj. I ne brinite se za zabavu jer uvijek će se naći djece koja će bacati lopticu ili štap i svi će se zabaviti.
Pokupite izmet za svojim psom i ne dozvolite mu da ujutro laje beskrajno i besciljno. Hvala.
O pripremi za kamp pročitajte u tekstu Kako biti moderni Robinzon?