Ovo mjestašce ima BAŠ SVE za savršen odmor

Najčešći upiti na putničkim grupama u ljetno vrijeme su otprilike: “tražim mjesto koje je mirno, ali da ima restorana i kafića, da spavamo u tišini i miru, ali da ima događanja, da ima plažu s kamenčićima, ali i sa stijenama…” Zvuči poznato?

Mi smo pronašli baš takvo savršeno mjesto – Kostrenu. Nalazi se u Primorsko – goranskoj županiji uz sam grad Rijeku i apsolutni je biser koji nudi BAŠ SVE ono što se po grupama traži. I za bebe, i za todlere, i za parove, i za avanturiste, i za bake i dide. I najvažnije od svega Kostrena je na odličnoj poziciji za istraživanje cijelog Kvarnera – jer sve je blizu.

Kostrena
Kostrena

Neuobičajeno za naše članke počinjem sa smještajem jer rijetko kada se tako oduševimo kao što nam se to dogodilo u Apartmanima 4M. S balkona ovih apartmana možete vidjeti zaigrane delfine koji veselo plivaju Kvarnerskim zaljevom. Vlasnici su divni ljudi koji su nam s godinama postali divni prijatelji, a sigurna sam da će se to dogoditi i vama. 

Imaju i svoju Facebook stranicu. Možete se smjestiti u neki od 4 apartmana i baš svaki je vlasnica Alex uredila do divnih i neočekivanih detalja. Možete doći s bebicom jer imaju krevetiće i hranilice, te samo vaš privatni dio dvorišta s igralištem i vrtnim igračkama za todlere. Možete doći s pesekom jer su dog friendly. I da naglasim da su dva apartmana dog friendly, a dva tzv. “čista”. Možete doći i za vrijeme korone jer smo se osobno uvjerili koliko pažnje posvećuju higijeni.

Kapetan Zlatko

Kapetan Zlatko

I najvažnije od svega dođite uživati jer nude vam izlete gliserom na kupanjce, razglede okolice s mora, malu školu ribolova za početnike i napredne ribolovce, dnevni i noćni ribolov… Vi ili vaše dijete se nikada niste okušali u ribolovu? Krenite, a kapetan Zlatko će se pobrinuti za pravu pravcatu avanturu i odličnu atmosferu uz pregršt znanja i vještina koje će rado podijeliti s vama. A tek gradele koje taj čovjek napravi…užitak za nepce i dušu! Idite i stvorite svoj The Trenutak za pamćenje.

Ribolov uvijek i nudi relaksaciju.
Apartmani 4M, Kostrena
Apartmani 4M, Kostrena
Ribolovac Matija u akciji
Apartmani 4M, Kostrena

Ma dođite im i u jesen jer maruni s kamenog ognjišta iz vrtne kućice su najfiniji na svijetu. Ma dođite im i za Božić jer u istoj toj kućici naprave božićnu bajku i onaj topli i romantični osjećaj neće izostati. 

I da ovo ne ispadne samo kao reklama ovdje stajem, a vi krenite i uvjerite se da su i vlasnici i smještaj zaista vrhunski.

Zašto baš Kostrena?

Kostrena je staro pomorsko mjestašce koje postoji još od 15. st. Nalazi se između uvale Martinšćica i Bakarskog zaljeva. U i oko Kostrene se nalazi mnoštvo predivnih plaža i božanstvenih mićih plažica s opojnim mirisima mediteranskog bilja. Za fotke plaža vratite se na stranicu Apartmana 4M.

Kostrena
Kostrena

Kostrena je zbog svoje pomorske i primorske orijentacije imala poznate kapetane. Jeste li znali da je uoči otvaranja Sueskog kanala prvi ga preplovio Pavao Randić, kostrenski kapetan? Jeste li znali da je glavni projektant prvog trgovačkog broda na atomski pogon “Savannah” bio Erazmo Bernard Tićac iz Kostrene? Jeste li znali da je jedan od sudionika u spašavanju brodolomaca s “Titanika” bio Kuzma Franelić također iz Kostrene? Malo mjesto, a velika povijest.

Okoliica Kostrene

Na jutarnjoj kavi u nekom od kafića i restorana na šetnici prihvatite čašicu razgovora sa starijim stanovnicima Kostrene koji će svakako s vama podijeliti svoja sjećanja na pomorsku “mušku” povijest i onu nježniju “žensku” povijest. Saznat ćete da se u moru uz obalu nalaze  brojni izvori slatke vode koji su do polovice 20. st. služili za pranje rublja. Žene iz obližnjih sela dolazile su s košarama rublja i prale ga uz priču i pjesmu. Ako stvarno imate sreće možda čujete i neku tracionalnu priču ili legendu ovog kraja.

Ukoliko želite otići dublje u pretpovijest (kraj mlađeg kamenog doba, s trajanjem naseobine tijekom bakrenog doba (4. i 3. tisućljeće pr. K.) svakako posjetite gradine Solin i Sopalj. Na brijegu Solin ćete pronaći ostatke arheološkog lokaliteta na sjeverozapadnom rubu Kostrene, a bit ćete nagrađeni panoramskim pogledom na Rijeku i romantičnim trenucima u smiraj dana ili odaberite izlazak sunca. Po vrhu Soplja ide trim staza sa spravama za vježbanje.

Za one koji žele uživati kostrenska je obala savršena jer se tu nalazi jedna od najljepših obalnih šetnica duga 3km. Uživat ćete u bujnoj i mirisnoj mediteranskoj vegetaciji u kojoj se ističu višestoljetna stabla hrasta medunca. Ne zaboravite vrijeme šetnje prilagoditi zalasku sunca. Sjedite u jedan od kafića ili restorana s čašom vina u ruci i upijajte svaki trenutak. Sami stvorite svoj The Trenutak.

Kostrena šetnica
Kostrena šetnica
Kostrena Sunset
Kostrena

Tijekom ljeta na obalnom putu i plažama je mnoštvo događanja tijekom manifestacije Ljeto u Kostreni kao što su koncerti, izložbe, nastupi mađioničara i plesača, promotivne vožnje vodenim jetovima, odlične gastro ponude, nastupi poznatih DJ-eva i sl.

Ako se u Kostreni zateknete posljednje srijede u mjesecu svakako posjetite Zelenu kostrensku tržnicu koja podržava male proizvođače i OPG-ove. Imat ćete priliku kupiti proizvode izravno od proizvođača i osjetiti onu dobru vibru uz ćakulu i ugodno druženje.

Ovo područje je poznato i po strmim krškim stijenama s mnogim špiljama. Najdulja je Urinjska špilja (115m i ukupne dubine 24m s jezerom dubine 15m povezanim s morem), a najdublja špilja Mali štumbur (duboka je oko 45m i na svome dnu također ima manje jezerce koje je povezano s morem). 

Za avanturiste preporučujemo ronjenje jer su podmorski reljef, te flora i fauna vrlo raznoliki i bogati. Ovdje obitavaju koraligenske zajednice, zakonom zaštićene vrste algi, morske cvjetnice, spužve, žarnjaci, bodljikaši i ribe. Pokrenuta je inicijativa za proglašenje dijela kostrenskog podmorja zaštićenim područjem kako bi se očuvala ovakva bioraznolikost,  a radi se i na osnivanju Podmorskog parka. Svakako preporučamo ronjenje u uvali Svežanj jer je tamo povoljno za stanište morskog konjića Hippocampus hippocampus, a dan je uvijek vedriji kada vidite simpatične morske konjiće.

Kostrena

Sretnici koji za odmor mogu izdvojiti više od nekoliko dana znate li da je Lonely Planet Magazin proglasio Kvarner “must go” destinacijom za 2020. godinu, pa bi bila šteta ne provjeriti je li to zaista tako. I ne zaboravite na našu Terra Magica – Istru koja je isto tako blizu Kostreni. Ovo su naši savjeti što trebate stavite na svoju listu, a vi izaberite po afinitetima.

Grad Rijeka i šetnja Korzom s neizostavnim sladoledom i kavicom. Trsatska Gradina i prekrasna Crkva Gospe Trsatske. Peek & Poke muzej povijesnih računala ako ste s mladunčetom i želite mu pokazati što je prethodilo mobitelu kojeg danas drži u ruci. Idite u Kastav kako biste vidjeli cijeli prekrasni Kvarnerski zaljev. Ne zaboravite na riječku tržnicu jer to se ni u jednom gradu ne zaobilazi. Obavezno se fotkajte pred Gradskim tornjem jednim od simbola grada i ako ste s mladunčadi smislite vitešku priču koja ne mora biti baš potpuno točna, ali mora biti jako zanimljiva. Istina je da su ga počeli graditi u srednjem vijeku u doba hrabrih vitezova i zaljubljivih princeza, ako još ubacite i strašnog zmaja tamo negdje na Platku imate hit. 🙂 Za onu malo stariju mladunčad koja neće povjerovati u prvu priču tu je TunelRI. Podzemni vojni tunel iz Drugog svjetskog rata otvoren za javnost s događanjima tijekom cijele godine. Ili ako imate male znanstvenike svakako posjetite Astronomski centar i Prirodoslovni muzej. Ako ste zaljubljenik u arhitekturu ne propustite proučiti Kapucinsku crkvu. Večer okrunite jednom od predstava Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca. 

Lara, Adriana i Vedran Karuza ili Kruzovi su svoju omiljenu Rijeku u videu pokazali bolje nego što bih ja ikada riječima uspjela. Hvala vam ekipa na trudu, zaista je fenomenalno. Ideja je i previše za jedan odmor, a nismo još ni krenuli daleko od Kostrene.

Otok Krk i besplatni Krčki most od ljeta 2020. sa kupanjem na nekoj od plaža, npr. Vela plaža Baška, pa posjet Jurandvoru i ranim počecima pismenosti u Hrvata (Bašćanska ploča 😉 ). Plaža Soline i navodno ljekovito blato. Znate li da Krk ima svoju Velu luku i na toj plaži se možete družiti s pravim ovcama koje slobodno šeću uokolo? Podvodni park u Puntu na koji mogu ići i klinci bez ikakvog ronilačkog iskustva. Zipline, canopy tour i vožnja džipovima, quadovima ili buggyima. Ili možda avantura kajakom? Poučna staza i špilja Biserujka. Svjetski poznato vino i najuža ulica Klančić u Vrbniku.

I opet ovdje odlučujem stati jer meni nije teško pisati, ali znam da je vama teško čitati, osobito u ljetnim mjesecima kada nas avanture čekaju. Pa krenite! Pišite nam o svojim avanturama i stvarajte svoje The Trenutke.

Oklica i otok Krk