Ove godine smo ljetni odmor krenuli planirati dosta kasno. Nekako smo bili tromi i letargični zbog situacije s koronom. Nadali smo se da će sve ipak i napokon proći, pa smo uporno i prešutno odgađali planiranje.

I onda me puklo! Vidjela sam da kraja nema, a pun kufer nam je više svega i željeli smo nova i drugačija iskustva, uzbudljive doživljaje i nešto što će nas odmoriti i napuniti za cijelu zimu. Nisu mi se sviđala crna predviđanja koja nam kroz medije plasiraju, pa nam je trebalo dobre energije.

Krenula sam guglati i naravno gospodin Google, teška špijunčina, je krenuo bacati reklame što god da sam taknula. I tako se pojavilo https://maya-cruising.com/ Mislila sam si, aha, još jedno u nizu šablonsko krstarnje s cijenama do neba i standardnom uniformnom uslugom, ali nešto me čačkalo da malo klikam i skužim – ovo krstarenje ima kapetanicu! Opaaaaaa! My cup of tea!

Pogledala sam rutu – 5 otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Mljet), pa može li bolje? Kod kapetanice Maje može jer ukoliko vremenski uvjeti dozvole posjećujete i Modru špilju na Biševu! Može li još bolje? Kod kapetanice Maje može jer ukoliko se nepogodni vjetrovi upletu u priču Maja će ipak naći najljepše uvale da baš svaki dan uživate!

Malo sam po netu prošetala i skočio mi je članak https://slobodnadalmacija.hr

Suza je suzu gonila jer mene nije teško rasplakati, ali na ovu priču i kamen bi proplakao. To je bilo ono što sam tražila! Dečkima sam objavila da idemo – ovo ili ništa.

Nazvala sam Maju na telefon. Javila se temperamentna Dalmatinka i kupila me na prvu. Ma luda žena, totalno Heart

Maja za kormilom Moje Maje

Maja za kormilom Moje Maje

Oduševila me obiteljska priča u kojoj zajedno sa svojom obitelji ovaj brod priprema od guljenja boje do lakiranja, od spajanja klime do pranja suđa, od pranja kupaona do mijenjanja posteljine… I tu nije kraj! Maja je jedina djelatna kapetanica u RH na ovakvom tipu broda. I Zmajina (nije tipfeler) je zadnja na brodu! I hrabri mornar Popaj bi ustuknuo pred njom. 😊

I sada opet nastavnik u meni… Ako imate curicu ili tinejdžericu kojoj treba snažnog ženskog poticaja s lijepom pričom svakako iskoristite ovu priču jer vidjeti kapetanicu Maja kako upravlja moćnim motornim jederenjakom i kako iskusno čita karte, procjenjuje vremensku prognozu i kako se uz popratnu mornarsku terminologiju glatko smješta na vez…čisti užitak za nahraniti žensku dušu! Kada nas život natjera, mi žene možemo baš sve! Znanje i iskustvo koje ta žena sa svojih malo više od tri desetljeća ima je impresivno. Priče koje nam je ispričala o nastanku broda, cijelogodišnjoj borbi da brod održi u izvrsnom stanju, svojoj obitelji i životu su me cijelo vrijeme držali suznih očiju. Što od smijeha jer Maja ih priča kao viceve, što od ganuća jer je toliko ljubavi i rada utkano u svaki djelić broda.

DockingZnate da ja uvijek pišem o The Trenucima, e pa kad na vezu (vežu brodove u nizu, jedan na drugog, ali to je sasvim neka druga priča i problem hrvatskih luka i marina) prođete kroz nekoliko velikih plastičnih kruzera i stupite na Moju Maju zaista imate osjećaj da ste doma i sasvim druga energija se dogodi. Prošli smo svijeta i iskustva, a za kapetanicu Maju i njezin brod ne možemo naći baš ni jednu zamjerku osim da sve prekratko traje.

I obavezno, ali obavezno budite prisutni na svakom spajanju na vez ili spuštanju sidra. To je poseban folklor kojeg ne možete nigdje drugdje u svijetu doživjeti. Ta terminologija je bila na snazi prije 100 godina i prenosi se i danas na mladu posadu. Prvi dan ćete misliti da sve te posade oko vas nisu baš skroz svoje u glavi, ali vjerujte mi na riječ, oni su svi doživotni prijatelji i što god da si međusobno trebaju pomoći svesrdno će to učiniti. Uživat ćete kao na predstavi vrhunskog svjetskog kazališta! Možda će vam dijete naučiti pokoju sočnu psovku, ali i to je dio folklora i običaja ovih vrhunskih stručnjaka u svom poslu. A jednom kad vam Maja iz dubine duše opsuje, jer za nju to nije psovka, nego poštapalica za njezine najmilije, znate da je to učinila iz čiste ljubavi i niste stekli samo prijateljicu, nego svoju novu obitelj. Takva je energija i ozračje na ovom krstarenju.

I zato krenite, i ne razmišljajte! Ovo je vrijedno doživjeti i skupiti svoje The Trenutke!

Ako smo vas barem malo zainteresirali, sljedeći termin je 7.8.2021 i koliko čujem ima još malo mjesta. Prijavite se na linku: REZERVACIJA

U slijedećem članku opisujemo našu rutu koju smo obišla, a u pripremi je i članak Što i kako na brodu.

Posjetie nas ponovo.